Katsojalle

Elokuvanäytöksistä

Elokuvan kesto on 2 h 59 min.
Monet elokuvateatterit järjestävät myös väliajallisia näytöksiä. Niiden saatavuutta voi tiedustella suoraan elokuvateatterista.

Elokuvateattereilta voi myös ostaa tilausnäytöksiä yritykselle, järjestölle tai vaikka tutuille. Tilausnäytöksen lahjoittaminen esimerkiksi opiskelijoille, työnhakijoille, palvelutalojen asukkaille tai kotoutuville maahanmuuttajille on yksi hieno tapa juhlistaa itsenäisen Suomen 100-vuotissyntymäpäivää. Erilaiset yritykset ja yhteisöt ovat jo ryhtyneet järjestämään lahjanäytöksiä.

Kiertävät elokuvateatterit palvelevat katsojia useilla paikkakunnilla, joilla ei ole vakituista elokuvateatteritoimintaa. Myös ne tarjoavat tilausnäytöksiä.

Varaa lippusi täältä

Veteraanien maksuton sisäänpääsy

Sotiemme mies- ja naisveteraanit pääsevät katsomaan Tuntematon sotilas -elokuvan maksutta. Edun saa esittämällä elokuvateatterin lippukassalla tammenlehvätunnuksen tai virallisen henkilökortin, josta ilmenee veteraanistatus. Saattajien sisäänpääsyn osalta teatterit noudattavat omia, elokuvateatterikohtaisia ohjeistuksiaan. Lisätietoa tästä saa suoraan kyseisestä elokuvateatterista.
Etu koskee ennen kello 17 alkavia päivänäytöksiä koko maassa maanantaista torstaihin sinä aikana, kun elokuva on elokuvateattereiden ohjelmistossa.

Lue aiheesta uutisosiosta

Taustaa elokuvan tarinasta

Tiivistelmä jatkosotaan johtaneesta tilanteesta sekä sodan kulusta. Taustoittava teksti auttaa ymmärtämään tai kertaamaan sitä historiallista kontekstia, jossa elokuvan tarina tapahtuu.

Lue lisää

Syventävää materiaalia elokuvasta

Elokuvakasvatusyhdistys Koulukino on tuottanut tietopaketin ja oppimateriaalin Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvasta. Tämä Outi Hupaniitun laatima materiaali tarjoaa impulsseja ajatuksille, perehdyttävää taustatietoa sekä erilaisia näkökulmia kaikenikäisille katsojille. Materiaali soveltuu elokuvan herättämien kysymysten ja ajatusten käsittelemiseen sekä yksin että ryhmässä.

Lue lisää Koulukinon sivulla

Keskustelunavaukset

Elokuvakokemuksesta keskusteleminen on merkityksellinen osa itse elämystä. Tuntematon sotilas -elokuvan tekijät ovatkin kannustaneet ihmisiä jakamaan kokemuksiaan elokuvasta ja puhumaan siitä. Ajatuksia voi jäsennellä ja jakaa sekä reaalitilanteissa että virtuaalisesti, ja yhtä lailla isolla porukalla kuin kahden kesken tai itsekseen.

Omat näkökulmat ja ajatukset ovat jokaiselle luonnollisesti oikeat lähtökohdat dialogiin. Monet ovat myös kokeneet löytäneensä avauksia hedelmällisiin keskusteluihin mm. näistä aiheista:

  • Kuvaus sodankäynnistä fiktiivisen elokuvan keinoin ja sen vaikutus
    • ihmiseen, jolla on kokemus sodasta tai sen kokeneiden henkilöiden kertomasta
    • ihmiseen, jolla ei ole omakohtaista kokemusta sodasta
  • Sankaruus – löytyikö elokuvan hahmoista sankaruutta ja jos, niin missä tilanteissa ja minkälaisten tekojen myötä?
  • Pelko – erilaisten hahmojen kokemus pelosta ja keinoista taistella sitä vastaan?
  • Henkilöhahmoissa tapahtumien edetessä tapahtuneet muutokset ja syyt, jotka niitä ovat aiheuttaneet?
  • Minkälaisia ajatuksia herättivät kotirintamalla tapahtuneiden kohtausten sisällöt ja elokuvan naishahmojen roolit?
  • Kiinnittivätkö jotkin elokuvakerronnan keinot huomion ja minkälaisissa tilanteissa?
  • Sotaveteraanien, sotapakolaisten ja muiden sodan uhrien läsnäolo tämän päivän yhteiskunnassamme – onko elokuva tarjonnut uusia eväitä heidän kohtaamiseensa?

Sekä porukalla keskustellen että ihan itsekseen ajatellen syntyneitä pohdiskeluita ja palautteita voi jakaa tunnisteella #tuntematon2017 ja niitä kaikkia luetaan kiinnostuksella.