EN FILM AV AKU LOUHIMIES

OKÄND SOLDAT

BASERAD PÅ VÄINÖ LINNAS ROMAN
PREMIÄR 27.10.2017

FILMEN

Varje generation har historier den måste berätta själv. Nutiden raderar inte historien, men vissa saker bleknar och faller i glömska.

Aku Louhimies film Okänd soldat utkommer när vårt land firar sitt hundraårsjubileum. Filmen följer troget Väinö Linnas ursprungliga text. Filmens manus baserar sig delvis på Linnas Sotaromaani, originalversionen av Okänd soldat.

”Det är fint att få vara med om att göra en filmtolkning baserad på just Väinö Linnas Sotaromaani. Vi upprepar inte någon tidigare film utan skapar en helt egen version och artistisk syn på denna för finländare viktiga berättelse.” – Eero Aho

Filmens inspelningar börjar i juni 2016 och fortsätter till hösten. På vintern 2017 filmas ännu vinterscener. Filmen spelas in i Karelska brigaden på Vekaranjärvi, i trakterna kring Kotka-Fredrikshamn, i Helsingfors och i Norra Karelen. I slutet av år 2017 är berättelsen färdig att visas för hela Finland – till alla från dagens ungdomar till fosterlandets försvarare, som var på plats när det begav sig.

Produktion: Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy, Aku Louhimies och Mikko Tenhunen

Regi: Aku Louhimies

Manus: Jari Olavi Rantala och Aku Louhimies

Premiär: 27.10.2017

OM REGISSÖREN

Aku Louhimies är en prisbelönad regissör och manusförfattare, som är känd för sina vackra realistiska filmer. Han har regisserat åtta långfilmer, bland annat Fruset land, Vuosaari och 8-pallo. Aku tar sig an Okänd soldat efter att precis ha regisserat femdelade serien Rebellion om de mänskliga följderna av Irlands självständighet. I Okänd soldat-filmen agerar Aku både filmregissör, andra producent och manusförfattare.

”Jag hoppas att filmen sammanför generationerna och hjälper att hitta nya perspektiv på var vi finländare har kommit ifrån. Det är en stor ära att få göra just denna film till Finlands 100-årsjubileum.”

imdb-badge

Bild: Juha Mustonen

Partner

Denna film vore inte möjlig utan dessa företag, samfund och människor. Tack.

HUVUDSAMARBETSPARTNERS

SAMARBETSPARTNERS

TJÄNSTEPARTNERS

MÖJLIGGÖRARE

HUVUDPARTNERS

MED STÖD AV

I Finland distribueras filmen av SF Studios.
Filmens internationell försäljning handlas av Beta Cinema.
Samproducenterna är Scope Pictures och Kvikmyndafélag Íslands.


Okänd soldat är en del av projektet för Finlands 100-jubileum.