EN FILM AV AKU LOUHIMIES

OKÄND SOLDAT

BASERAD PÅ VÄINÖ LINNAS ROMAN
PREMIÄR 27.10.2017

FILMEN

Okänd soldat av AKU LOUHIMIES är en berättelse om en truppenhets tjänstgöring som varar i tre år under finska fortsättningskriget. Filmen baserar sig på en klassiker av VÄINÖ LINNA och handlar om Rokka, Kariluoto, Koskela, Hietanen och deras vapenbröder. Filmen visar hur dessa män förenas av vänskap, humor och viljan att leva på sin väg dit och tillbaka. Kriget förändrar livet för alla soldater samt för dem på hemmafronten, och lämnar också sin prägel på hela nationen.

Regissör: Aku Louhimies
Produktion: Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy, Aku Louhimies, Mikko Tenhunen och Miia Haavisto
Manus: Aku Louhimies och Jari Olavi Rantala
Premiär: 27.10.2017
Längd: 2 h 59 min
Åldersgräns: K-16 (13)

OM REGISSÖREN

Aku Louhimies
REGISSÖR, MANUSFÖRFATTARE, PRODUCENT
AKU LOUHIMIES, regissör, manusförfattare och producent för filmen Okänd soldat, har regisserat nio långfilmer. Till hans arbeten hör bland annat 8-pallo (2O13) och Vuosaari (2O12) som nominerats till European Film Award samt Paha maa (2OO5) som fått en Jussi-statyett åtta gånger. Övriga filmer av Louhimies är Käsky (2OO8), som utspelas år 1918, Valkoinen kaupunki (2OO6), Riisuttu mies (2OO6), Kuutamolla (2OO2) och Levottomat (2OOO). Louhimies har också regisserat den prisbelönade och populära TV-serien Irtiottoja (2OO4). Louhimies gjorde engelskspråkig debut med den femdelade serien Rebellion (2O16), som spelades in i Irland. Serien handlar om de smärtsamma startskotten för det självständiga Irland som lämnade sina spår hos det irländska folket. Louhimies, som belönats med en Jussi för bästa manus (Paha maa) samt med två Jussi för bästa regi (Valkoinen kaupunki och Paha maa), var också en av manusförfattarna till filmen Ikitie som hade premiär 2O17. Boken Aku Louhimies – Elokuvaunelmia (Like, 2O17) av vetenskapsförfattaren SATU JAATINEN granskar Louhimies karriär som manusförfattare från filmen Levottomat till Okänd soldat.

”Jag hoppas att filmen sammanför generationerna och hjälper att hitta nya perspektiv på var vi finländare har kommit ifrån. Det är en stor ära att få göra just denna film till Finlands 100-årsjubileum.”

imdb-badge

Bild: Juha Mustonen

Partner

Denna film vore inte möjlig utan dessa företag, samfund och människor. Tack.

HUVUDSAMARBETSPARTNERS

SAMARBETSPARTNERS

TJÄNSTEPARTNERS

MÖJLIGGÖRARE

HUVUDPARTNERS

MED STÖD AV

I Finland distribueras filmen av SF Studios.
Filmens internationell försäljning handlas av Beta Cinema.
Samproducenterna är Scope Pictures och Kvikmyndafélag Íslands.


Okänd soldat är en del av projektet för Finlands 100-jubileum.